fbpx

Kan ik mijn huidige keukendeurtjes laten spuiten?

Regelmatig krijgen we de vraag “Waarom zou ik bij jullie nieuwe #keukendeurtjes bestellen, als ik ze ook bij de autospuiter op de hoek kan laten spuiten?”

Heel eerlijk? Als we een centje extra kunnen verdienen, dan slaan we dat niet af. We zouden dus ook op de webshop kunnen zeggen: “Stuur jouw keukendeurtjes naar ons op en wij spuiten ze…”.
Alleen… die tekst heb je nergens zien staan, omdat we niet kunnen garanderen dat dat ook goed gaat.

Het is overigens een vraag die terecht lijkt. In de zoektocht naar “Hoe kan ik mijn keuken op een zo goedkoop mogelijke manier weer een nieuwe uitstraling geven?” onderzoek je elke mogelijkheid en meldt de buurman dan “Waarom laat je ze niet gewoon spuiten?”
En dan volgt de vraag: “Kan dat wel?”
Het antwoord is: “Ja en Nee”.

Het zal je niet verbazen dat wij in de fabriek ook keukendeurtjes produceren die we in hoogglans lak afleveren. Deze hoogglans lak-deurtjes zien er werkelijk prachtig uit, maar verkopen we niet via de webshop omdat deze 4 tot 5x duurder zijn dan de keukendeurtjes die je op https://keukendeurtjesaffabriek.nl kunt bestellen.

Vanuit die ervaring meldt onze chef lak-cabine het volgende:

  • Het oppervlak kan vervuild zijn wat nadelig is voor de hechting van de lak. Voor een goede hechting is schuren noodzakelijk, maar schuren is slechts beperkt een optie. Aan de ene kant om dat je veelvuldig moet schuren om ‘de perl’ die je bij veel keukendeurtjes aan het oppervlak ziet, mooi egaal te krijgen en aan de andere mag je niet door de toplaag heen schuren omdat op de kunststof onderlaag de hechting dan slecht is.
  • Een spuiter zal dan een extra run met hechtmiddel of primer kunnen doen, maar dat is een extra handeling die betaald moet worden = extra kosten.
  • De volgende vraag is, is of de hechting (lijmkracht) tussen de bestaande folielaag en het grondmateriaal nog voldoende is. Door het opbrengen van lak wordt “spanning” toegevoegd, waardoor de druk op die lijmkracht toeneemt.
    Doe het zelvers zullen dit wellicht herkennen: Als planken (slechts) aan één kant gelakt worden is de kans groot dat ze kromtrekken. Dat kromtrekken zorgt voor spanning op de folie en we weten niet of de bestaande folie die om het huidige keukendeurtje zit, die spanning aan kan. Het gevolg: Folie gaat scheuren, het deurtje trekt krom en het geld is weg.
  • Het komt wel voor dat wij keukendeurtjes ommantelen met folie om daarna ze te lakken, maar dan gebruiken we een speciale lak-folie omdat de hechting op dit materiaal optimaal is. Daarnaast wordt de lak-folie nieuw aangebracht en is de lijmkracht dus groot waardoor het deurtje niet krom trekt.

Dus: Kan je je huidige keukendeurtjes laten spuiten? Ja en neen. Als je op alle bovenstaande situaties met een gerust hart “Ja” kan antwoorden dan is dat het antwoord op de vraag. Als je twijfelt, weet je eigenlijk ook het antwoord wel. Of je moet een gokje willen wagen.

Overigens… als onze kleuren niet voldoen aan jouw smaak of stijl, dan kan je de keukendeurtjes ook in ‘de kleur’ Onbehandeld MDF bestellen. Dan ga je daarmee naar de lokale spuiter en heb je twee vliegen in één klap: EN het keukendeurtje wat je heel graag wilt hebben, EN in de kleur die jou past.