fbpx

Heel eenvoudig in een paar stappen zelf je keukendeurtjes vervangen

In een paar stappen zelf je keukendeurtjes vervangen? Dat gaat zo:

“Pap, is dat nou moeilijk, zelf keukendeurtjes vervangen?” vroeg ze.
Ze (15 jaar) ging aan de slag en dit filmpje is het resultaat:

Dit is de tekst van bovenstaand filmpje. Je kunt het gelijk gebruiken als stappenplan.

Op Keukendeurtjes Af Fabriek punt nl heb ik de “Keukendeurtjes Renovatie Tabel” gedownload en uitgeprint.
Op Keukendeurtjes Af Fabriek punt nl heb ik de “Keukendeurtjes Renovatie Tabel” gedownload en uitgeprint.

Klik hier om de Keukendeurtjes Renovatie Tabel te downloaden. (nieuw tabblad)

Eerst geef ik een omschrijving, om het deurtje later te herkennen. De hoogte was 645 millimeter en de breedte was 495 millimeter. Bij dit deurtje zitten de potboringen aan de linkerkant, en de afstand daarvan is 100 mm vanaf de BOVEN- en 100 mm vanaf de ONDERzijde.
En zo heb ik de tabel voor 3 deurtjes ingevuld.
Na een paar weken werd dit pakket door de bezorger afgeleverd. Drie redelijk grote deurtjes vormen een flink pakket. De deurtjes waren heel goed verpakt met piepschuim langs de rand en extra versteviging op de hoeken. Dat piepschuim is wel beschadigd. Waarschijnlijk is men tijdens het transport er niet zo heel voorzichtig mee omgesprongen. Gelukkig waren er geen beschadigingen.
Om in het nieuwe deurtje gaatjes te boren voor de handgreep, plak ik achterop het deurtje schilders tape. Dat is handig met aftekenen. Deze streep geeft de afstand van de greep ten opzichte van de onderzijde aan.
Om gaatjes te boren, leg Ik het deurtje op een plank. Want dan kun je makkelijker in die onderliggende plank boren.
De gaatjes boor je rustig door het deurtje en een klein stukje in de plank die er onder ligt.
Ik haal de tape weg en je ziet niets meer van de lijntjes.
Dan klap ik het deurtje voorzichtig dicht, en dan kan ik het heel gemakkelijk verwijderen.
Gelukkig kon ik de oude scharnieren gebruiken, dus tikte ik de los meegeleverde indrukmofjes in het schroefgat.
Dan schroef ik de schroefjes van de scharnieren weer vast. De indrukmofjes die ik er in heb getikt, zorgen er voor dat de schroefjes goed vastzitten.
oen heb ik het eerste keukendeurtje opgemeten en de gegevens in de tabel gezet.
Toen heb ik het eerste keukendeurtje opgemeten (dat doe je aan de achterzijde, omdat de achterzijde van een keukendeurtje doorgaans straks is. Waardoor opmeten gemakkelijk gaat) en de gegevens in de tabel gezet.
Toen heb ik deze gegevens op Keukendeurtjes Af Fabriek punt nl ingevoerd.
Toen heb ik deze gegevens op Keukendeurtjes Af Fabriek punt nl ingevoerd.
Nu ik een deurtje ga vervangen, schroef ik eerst de handgreep los. Dat zijn twee schroefjes.
De afstand tussen de gaten van de handgreep is 16 centimeter, dus die afstand teken ik af.
Het gaatje dat ik boor is 1mm wijder dan de schroef, zodat ik nog wat speling heb.
Nu is het tijd om het deurtje te demonteren. Ik draai de schroefjes van de beide scharnieren van het deurtje, los, en, omdat ik dat voorzichtig doe, blijft het deurtje nog in de scharnieren hangen en hoef ik de scharnieren later niet te stellen. Handig!
De nieuwe deurtjes heb ik besteld, inclusief potboringen. Kijk, als je ergens NIEUWE scharnieren koopt, dan zitten daar soms die plugjes/indrukmofjes bij. Check of dat daadwerkelijk het geval is, en bestel anders voldoende indrukmofjes bij je bestelling.
Nu ga ik het nieuwe deurtje monteren. Omdat de scharnieren nog steeds ingeklapt zitten duw ik het deurtje gewoon in de scharnieren, en klap het dan weer voorzichtig open.
Als laatste monteer ik de handgreep. Het eerste schroefje draai ik half vast zodat ik de handgreep makkelijk kan bewegen, en daarna draai ik ze beiden vast.

Dat is één.

Voor de andere twee deurtjes deed ik precies hetzelfde en voor je het weet heb je drie nieuwe keukendeurtjes gemonteerd.

Zo zie je maar, zelfs een meisje van 15 jaar kan zelf keukendeurtjes vervangen.