fbpx

Bijna alle vragen en antwoorden over het vervangen en renoveren van keukendeurtjes

Jazeker en dat gaat zelfs heel gemakkelijk. KeukendeurtjesAfFabriek.nl. Die website heeft een online prijscalculator: je kiest het model keukendeurtje, kiest op de pagina van dat keukendeurtje de kleur, je voert online de afmetingen in en je berekent direct op dat moment de prijs. En ook voor de carrouselkast van Faktum en Metod heeft men passen potboringen.

Bij KeukendeurtjesAfFabriek.nl maken wij jouw nieuwe keukendeurtjes precies volgens de afmetingen die jij opgeeft. Onze keukendeurtjes passen dus altijd. En als je het filmpje op de site bekijkt, dan zie je dat ook jij zelf je keukendeurtjes kan vervangen; Of je nu de keuken bij IKEA hebt gekocht, of dat je een keuken hebt van Bruynzeel of Poggenpohl, wij maken jouw nieuwe keukendeurtjes precies volgens de afmetingen die jij opgeeft. We kiezen er bewust voor dat jij de afmetingen zelf opgeeft, omdat standaardmaten in een keuken eigenlijk niet bestaan. Ja, voor eenvoudige keukenopstellingen, maar de meeste keukens in Nederland hebben aangepasten keukenkastjes en dus ook aangepaste keukendeurtjes.

Je zou denken dat je keukendeurtjes bij de keukenspeciaalzaak kan kopen. Dat blijkt niet het geval. Daar verkopen ze namelijk: hele keukens en niet de losse onderdelen.

“Maar… als je online keukenapparatuur kan kopen, waarom dan niet de losse keukendeurtjes? En het liefst op maat!”

Dat is precies wat de eigenaar van KeukendeurtjesAfFabriek.nl ook dacht. Nieuwe losse keukendeurtjes koop je dus bij KeukendeurtjesAfFabriek.nl. Die website heeft een online prijscalculator: je kiest het model keukendeurtje, kiest op de pagina van dat keukendeurtje de kleur, je voert online de afmetingen in en je berekent direct op dat moment de prijs. Er is geen enkele andere site die deze service biedt. Door een aantal fronten en lades in je winkelmand te plaatsen zie je direct de totaalprijs. Je weet dus direct de prijs voor het renoveren of vernieuwen van je keuken.

Let op, anderen nodig je uit naar hun showroom te komen. Mag jij raden waarom.

Bij KeukendeurtjesAfFabriek.nl heb je al een keukendeurtje voor rond de € 80,00 inclusief btw. Dat is zonder de boringen voor de scharnieren. Als je dat wilt komt er nog een paar euro per boring bij. De gemiddelde prijs van een bestelling ligt rond de € 595,00, maar dat komt omdat er mensen zijn die 1 deurtje bestellen en anderen de hele keuken aanpakken en 28 onderdelen, dus keukendeurtjes en ladefronten bestellen.

In de beginjaren 2000 heeft er binnen de keukenwereld een vergroening plaatsgevonden, die niet bevorderlijk was voor de kwaliteit. Daarnaast is de consument (jij dus) ook niet heel voorzichtig met die deurtjes omgesprongen. De ovendeur wordt op een kier gezet zodat deze kan afkoelen, maar ‘we’ staan er niet bij stil dat die hitte doorslaat naar de lade boven de oven, of de deurtjes er naast. Iedere keer als je de ovendeur na gebruik op een kier zet, geef je de lades en frontjes daarom heen op hun donder. Ze zijn niet gemaakt om die hitte op te vangen. Maar je doet het wel, en bent daarna teleurgesteld in de kwaliteit. Datzelfde geldt voor de frontjes in de buurt van de vaatwasser. Menigeen zet de deur van de vaatwasser op een kier zodat deze kan uitwasemen. Gloeiend hete damp komt tegen de fronten aan, en menigeen vind het gek dat een keukenfront daar niet tegen kan. Ook het HPL van menig werkblad laat los omdat we niet nadenken over wat wél en wat niet kan in een keuken. Of de waterkoker lekker onder de kastjes? Jij blaast de stoom van je kopje thee omdat het te heet is om direct te drinken, maar een keukendeurtje heeft wat moeite met blazen. Dat worden dan blazen.

Enfin. Nu we dit weten hebben we nog geen oplossing voor de vraag: De folie van mijn x-jaar oude keuken laat los, wat kan ik doen? Er zijn bedrijven die aanbieden om de bestaande folie allemaal los te trekken, het (x-jaar oude) MDF op te knappen en te spuiten. Een arbeidsintensief proces, waardoor er een fors prijskaartje aan zit. Ook zijn er aanbieders die aanbieden om de keukendeurtjes te wrappen. Ook dat is een arbeidsintensief proces wat je terug ziet in de prijs.

Als je gladde deurtjes hebt, kun je plakfolie kopen en proberen omdat netjes om de deurtjes heen te plakken. Het nadeel is wel dat de beschadigingen van de kunststoffolie die heeft losgelaten, wel zichtbaar blijven.

Kortom; als je dit allemaal op een rijtje zet, dan lijkt het er op dat je keukendeurtjes vervangen, gek genoeg de goedkoopste oplossing is. Met wat mazzel kan je deurtjes verwisselen, en hoef je maar een paar nieuwe deurtjes te bestellen. Als dat het geval is, overweeg dan eens om een andere, een contrasterende kleur te nemen. En als uitwisselen van deurtjes niet lukt, dan kun je ze bij KeukendeurtjesAfFabriek.nl bestellen. Die website heeft een online prijscalculator: je kiest het model keukendeurtje, kiest op de pagina van dat keukendeurtje de kleur, je voert online de afmetingen in en je berekent direct op dat moment de prijs. Die deurtjes worden dus precies gemaakt conform de afmetingen die jij opgeeft. Er is geen enkele andere site die deze service biedt. En monteren van de deurtjes gaat heel eenvoudig, en voor de ladefronten heb je vaak iets meer geduld nodig. Dit omdat er 1.000 ladesystemen zijn die allemaal een andere connectie hebben met het ladefront.

Als leek zou je zeggen “een keukendeurtje = een keukendeurtje”. Als je iets beter gaat kijken, en je je verder oriënteert, zie je verschillen.

Prijsklasse 1: DBS Plaatmateriaal

Wie een huis of appartement koopt dat nog gebouwd moet worden, leest in de brochure dat er een ruimte is ingericht als keuken. De keukenmeubels zijn ‘een standaard projectkeuken’. Een paar onderkastjes, een blikken werkblad er overheen waar een spoelbak in geperst is, een eenvoudige inbouwkoelkast en 3 bovenkastjes. Projectprijs: € 2.000,- Als je bij de Doe-het-zelf zaak gaat kijken, kom je dat zelfde setje voor € 1.200,- tegen, dus je moet je afvragen waar die € 800,- verschil vandaan komt… Een typische projectkeuken. Herken je het?
De deurtjes zijn gemaakt van spaanplaat, met aan beiden zijden dezelfde kleur en de randen zijn afgewerkt met zogenaamde kantafwerking. De randen zijn altijd vrij scherp en je hebt ze in één model: glad afgewerkt.
Interieurbouwers gebruiken dit plaatmateriaal veel, omdat het, met de juiste kleurstelling, er echt wel mooi uit kan zien en ze het in hun eigen werkplaats vrij eenvoudig kunnen verwerken.

Prijsklasse 2: Laklaminaat

Laklaminaat wordt nog wel gezien als folie van vroeger, maar er zit een verschil in de kwaliteit van anno 2023 in vergelijking met begin jaren 2000. Vergelijk het maar met een automerk waarvan men in de jaren ’80 zei dat die al roestte in de folder, maar inmiddels hebben de Italianen ook dat proces echt wel onder controle.
Het voordeel van laklaminaat is dat het zich bij de juiste temperatuur en bij de juiste druk goed in een vorm laat persen. Je hebt er dus machines voor nodig die het een en ander kunnen, en dat betekent dat er al snel wat investeringen bij komen kijken en het dus niet iets is wat een interieurbouwer er bij doet. Dankzij de omvang en de investering heb je het echt over een fabriek die deurtjes maakt.
Het materiaal bestaat uit MDF dat in een bepaald vorm wordt gefreesd en waarbij het laklaminaat in die vorm wordt geperst. Om breken van het laklaminaat tijdens dat persen te voorkomen, worden de randen altijd afgerond. We noemen dat de radius, en die radius geeft juist een extra looks aan dat type deurtje.
Omdat het laklaminaat wordt geperst is het wél mogelijk om de zijkanten mee te nemen, maar de achterkant zal altijd een witte laag meekrijgen. De kleur van het laklaminaat wordt bepaald door de fabrikant van het laklaminaat, en soms lopen de kleur iets achter op de trend.

Prijsklasse 4: gelakte deurtjes

De oplettende lezer constateert dat er geen prijsklasse 3 is. Gelakte deurtjes worden in veel gevallen ook van MDF gefreesd, om vervolgens diverse grondlagen, schuurrondes te doorlopen om vervolgens te worden afgespoten of afgelakt. Veelal in hoogglans. Er komt veel handenarbeid bij kijken, en dat betekent automatisch een hogere prijsklasse. Die hogere prijsklasse betekent niet automatisch dat je de beste kwaliteit krijgt, gelakte deurtjes blijven krasgevoelig.
Een voordeel van gelakte fronten is dat je elke kleur kunt bestellen die je maar kan bedenken.

Prijsklasse 5: Deurtjes in houtfineer

Misschien is dit wel prijsklasse 6 en slaan we prijsklasse 5 over.

Toen we ons nog geen zorgen maakten over ontbossing, was massief hout niet aan te slepen. Inmiddels weten we dat het Amazonegebied en de bossen in Duitsland veel te lijden hebben gehad, waardoor we anders aan zijn kijken tegen massief hout. We zijn dat hout met een soort kaasschaaf gaan fileren waardoor er een heel dun laagje echt hout beschikbaar kwam. Door dat fineer op multiplexhout te lijmen krijg je de looks van het echte hout, maar is alleen de flinterdunne toplaag het werkelijke hout. Gefineerde deurtjes vragen veel handenarbeid, en als het deurtje eenmaal klaar is, dan heb je ‘puur hout’ en moet het dus ook nog een afwerklaag krijgen. Het aanbrengen van die afwerklaag is opnieuw arbeidsintensief, waardoor je een opeenstapeling krijgt van arbeid en dus van prijs. Maar: het resultaat is werkelijk prachtig te noemen.

Prijsklasse 6: Massief houten deurtjes